ZAVARUJTE SE PRED KLOPI

Poletje je najboljši letni čas za pohode, piknike v naravi in sprehode po najrazličnejših poteh. Kljub temu, da boste z gibanjem na zraku poskrbeli zase, je potrebno tudi paziti na dejavnike, kot so vročina, hidracija, poškodbe in seveda žuželke ter insekti. Med tiste bolj nevarne spadajo ravno klopi.


V naši državi previdnost pred klopi ni odveč, saj spada Slovenija med države, kjer obstaja visoka verjetnost različnih okužb, ki jih prinašajo klopi. Ena izmed bolj razširjenih bolezni, ki jih prinašajo klopi je klopni meningoencefalitis. Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo v Evropi.

Toda strah pred temi sesalci krvi skozi celotno sezono je odveč, saj bi bilo škoda zamuditi vse čudovite trenutke v naravi. Če sprejmete ustrezne ukrepe, lahko zmanjšate možnosti, da bi se kdaj morali spoprijeti z ugrizom klopa. Ker previdnost nikoli ni odveč, smo tukaj zbrali nekaj nasvetov, kako se lahko zavarujete pred klopi. 

1.Pri pohodu skozi gozd, neurejeno ali visoko travo nosite dolge rokave in dolge hlače. Priporočamo, da si hlače zataknete v nogavice. Prav tako v takih primerih nosite svetlejša oblačila, saj bodo klopi hitreje opazni. 

2. Med pohodništvom se držite označene in urejene poti. Če ste v naravi, se držite tudi shojenih poti. Klope najdemo blizu tal, še posebej v visoki in neurejeni travi.

3. Uporabljajte spreje proti insektom in klopom. Z njimi zaščitite tako oblačila kot kožo. Na voljo je več različnih razpršilcev, vsekakor pa ne podcenjujte njihove moči in zaščite, ki jo nudijo. 

4. Ko pridete iz narave domov, se takoj preglejte v celoti. Na spodnji sliki lahko vidite najbolj pogoste točke ugrizov klopov. Klopi imajo radi sploh mehkejše in toplejše dele telesa. Ker so zelo majhni, glejte za njimi zelo pozorno. Preglejte dele telesa, kot so pazduhe, popek, za ušesi, v lasišču, za koleni in komolci ter na stegnih.

5. Ko pridete domov vam čim prej priporočamo tudi kopel. Raziskave so pokazale, da tuširanje v dveh urah po prihodu domov drastično pomaga zmanjšati možnost ugriza klopov.

6. Dobro preverite tudi oblačila. V kolikor imate doma sušilni stroj, lahko vaša oblačila za nekaj minut sušite na visoki vročini, ki bo zagotovo pokončala morebitne klope.

7. Če imate psa, tudi njega dobro preglejte za klopi. Velikokrat se zgodi, da lahko klop po nenavadni poti iz psa pride tudi do človeka. 

8. Zgodnja preventiva je ključnega pomena. Če klopa odstranite v prvih 24 urah, je verjetnost za okužbo zelo mala, ker je potreben čas, da se bakterije premaknejo iz črevesja klopa v krvni obtok.

9. Klopa najbolje odstranimo s pinceto s konicami. Primite kožo in odstranite klopa nepoškodovanega. Mesto razkužite in pazite na simptome okužbe.

10. Če sumite, da imate kakšno bolezen, ki ste jo dobili od klopa, takoj obiščite zdravnika.

Če vas ali vašega bližnjega ugrizne klop, je tukaj nekaj nasvetov za varno reševanje situacije:

Ostanite mirni.
S pinceto s fino konico ali kleščami za klope klopa stisnite čim bližje koži.
Uporabite enakomeren pritisk in povlecite naravnost navzgor.
Prizadeto območje in roke tretirajte z antiseptičnimi robčki, dokler se temeljito ne umijete.
Ne pozabite, da ugriz klopa ni enak prebolevanju bolezni, rojene s klopi. Pravzaprav prej, ko najdete in izvlečete klopa, večje možnosti imate za preprečevanje različnih bolezni. Kljub temu bi se morali po ugrizu klopa še naprej zavedati možnih simptomov in poklicati zdravnika, če imate nenavadne simptome - zlasti izpuščaj, nenavaden krog okoli mesta ugriza ali zvišano telesno temperaturo.

Ne glede na to, kaj počnete na prostem, se boste v toplih mesecih počutili bolj samozavestne, če boste bolje pripravljeni. 

 

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  14 dni

  Garancija 14 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 14 DNEH nerabljenega in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup

Pravilnik o piškotkih

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje med brskanjem po spletni strani. Nujno potrebni piškotki se shranijo v vašem brskalniku in so nepogrešljivi za osnovno delovanje spletne strani. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati in razumeti, kako uporabljate našo spletno stran. Ti piškotki se shranijo v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Te piškotke lahko tudi onemogočite. Vendar pa lahko onemogočenje nekaterih od teh piškotkov vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Nujni - Ti piškotki so bistvenega pomena za pravilno delovanje spletne strani. Ta kategorija vključuje piškotke, ki zagotavljajo osnovne in varnostne funkcije spletne strani. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov.

Analitika - To so katerikoli piškotki, ki niso nujni za delovanje spletne strani in se uporabljajo posebej za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov prek Google Analytics, Google Ads in drugih ugnezdenih vsebin ter jih imenujemo nenujni piškotki.

Potrdi