VELIKA NOČ IN DEKORIRANJE PIRHOV

Tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči, imajo radi nekatere stare in slikovite običaje, v katere nedvomno sodi tudi barvanje velikonočnih pirhov.

Vsak ima svoj okus, kakšni pirhi ali pisanice, kot jim tudi pravijo, so mu najbolj všeč - nekateri imajo radi kičaste barve in nalepke, drugi tradicionalno slovensko metodo barvanja jajc z voskom, spet tretji prisegajo na naravna barvila, med katerimi najbolj izstopa tisto iz čebulnih olupkov.

Predstavljamo vam vse te različne načine, katerega pa boste na velikonočno soboto uporabili, je vaša odločitev. Če jajc ne boste zmešali s šunko in hrenom, bodo lepo popestrila vašo praznično košarico.

Standardna predpriprava jajc na barvanje (izjema - če uporabljamo naravna barvila): jajca položite v visoko kozico, prekrijte jih s hladno vodo in zavrite. Zmanjšajte ogenj in kuhajte do trdega (približno 9 minut). Odstranite jajca z ognja, prelijte s hladno vodo in pustite, da se popolnom ohladijo, preden jih začnete barvati.

Načinov barvanja pirhov je veliko, mi smo jih izbrali 12:

1. Pribor za barvanje: Kupite lahko številne različne pribore, ki vsebujejo vse od nalepk do okrasnih stojal za pirhe.

2. Pripravite svojo jedilno barvo: v skledici zmešajte 1/2-1 žlico barve za živila z dvema čajnima žličkama kisa ter prelijte z vodo do polovice skledice. Položite jajca v skledico. Dalj časa, ko pustite jajca v barvi, temnejši bo barvni odtenek. Eksperimentirajte z različnimi barvnimi kombinacijami. Ko jajca vzamete iz barve, jih nežno osušite s papirnato brisačko in položite na držalo.

3. Pastelni pirhi: preden jajca potopite v barvo, jih poslikajte s pasteli: preproste pike, vijuge, črte ..., nato poslikani del premažite z voskom - ta del bo ostal nepobarvan. Otroci lahko namesto barv uporabijo kar voščenke.

4. Vzorci s prejo: v jajco naredite luknjo (zgoraj in spodaj), izpihajte jo in pustite da se popolnoma posuši. Na jajce nalepite tvostranki lepilni trak. Začnite ovijati jajce s prejo. Naredite majhno zanko za obešanje, z iglo jo potisnite v zgornjo luknjo ter jo z lepilom pritrdite.

5. Marmornati pirhi: v kozarec, dovolj velik za eno jajce, dajte žlico olja, žlico kisa in žlico barvila za živila. Dodajte dovolj vode, da prekrije jajce, na hitro premešajte in vanj dajte trdo kuhano jajce. Jajce hitro izvlecite in potapkajte s papirnato brisačko.

6. Kolažni pirhi: okrasite svoja jajca z različnimi okrasnimi materiali tako, da jih z belim lepilom pritrdite na jajca. Nekaj predlogov: okrasni cekini, gumbi, bleščice, kamenčki, nalepke ali pa jih celo prebarvajte s flomastri. Bodite ustvarjalni!

7. Naravna barvila: najlažji način barvanje pirhov je tudi najbolj naraven način - enostavno dajte nekaj v vodo, v kateri kuhate jajca.  Ko so jajca dovolj kuhana, so tudi obarvana in pripravljena, da jim daste še finalni sijaj (premažite jih z mastjo).  Najlažje sestavina za barvanje jajc, bi morale biti v vsaki kuhinji. Kliknite TUKAJ in preverite katere so.

8. Voskanje pirhov: jajce pokapajte z voskom iz prižgane sveče. Ko se vosek strdi, vrzite jajce v barvo za živila. Odstranite iz barve in osušite. Pozneje lahko postrgate vosek z jajca in jajce pomočite v drugo barvo ali pa vosek po želji pustite na pirhu.

9. Barvani pirhi: uporabite nerazredčeno barvo za živila in palčke za ušesa, s katerimi pobarvate trdo kuhana jajca. Pirhe pustite v stojalih za jajca, da se posušijo, Namesto barve za živila lahko uporabite tudi akrilno barvo (a teh jajc potem ne jejte!).

10. Pirhi z obrazi: uporabite materiale kot so sukanec, trakove in delčke različnih tkanin, da z njihovo pomočjo na pirhih pričarate podobe vaših družinskih članov. Pritrdite z belim lepilom. Oči, nos in usta narišite z alkoholnimi fluomastri. Nato izrežite tulec iz kartona za različne velikosti (oče, mama, otroci ...). Okrasite s tkaninami, ki naj bi predstavljale obleke - po želji na tulce napišite tudi imena. Takšni pirhi so lahko domiselni okras na velikonočni mizi.

11. Velikonočni zajčki: uporabite barvilo za živila ali naravna barvila, s katerimi pobarvate jajca. Posušite. Za vsak pirh izrežite iz barvnega šeleshamerja dva ovalno oblikovana ušesa. Prilepite ušeska na vrh pirha. Dodajte še oči in s fluomastri zajčku narišite še smrček in brčice. Prilepite še vatno kroglico za repek.

12. Pirhi s semeni: Kuhano jajce premažite z lepilom (belim) in povaljajte po na povoskanem papirju razpostrtih semenih (bučnih, lanenih ...).

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene NE vsebujejo DDV in so KONČNE CENE.  Brez dodatnih-skritih stroškov!

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 40,00 €, vam jih preko dostavne službe DPD dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 40,00 € je strošek dostave 3,20.  Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe DPD ali dostavljalcu Pošte Slovenije z gotovino ali s plačilnimi in kreditnimi karticami ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  20 dni

  Garancija 20 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 20 DNEH nerabljenega  in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.  

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za nakup registracija ni potrebna. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup