STE ŽE POIZKUSILI NAŠE JAGODE OBLITE S ČOKOLADO. MMMM...

KROMPIRJEVE POČITNICE IN HALLOWEEN

Preživite krompirjeve počitnice z svojimi otroki čim več časa naravi in na prostem.
Izkoristite hladnejše oktobrske dneve in se odpravite na sprehod, katerega popestrite z nabiranjem gob, šipka, divjih jagod, kostanjev ali rumeno odpadajočega listja s katerimi boste vi in vaši otroci lahko ustvarjali jesenske dekoracije za stanovanje.

Nikar pa ne pozabite, da je jesen v naravi še posebej barvita, zato si vzemite čas in pojdite v gozd na sprehod ali s kolesom in prisluhnite šumenju listja pod nogami.

Če še ne veste, izraz krompirjeve počitnice v Sloveniji pravzaprav nima nobene zveze s krompirjem. Izraz je prisvojen iz časov, ko je bilo v nekaterih pokrajinah steber družbe skupno delo družine. Počitnice so bile predvidene v času, ko je bilo na kmetijah največ za postoriti in so šoloobvezni otroci lahko pomagali pri večjih kmečkih opravilih. Jeseni je bilo to prav gotovo izkopavanje in spravljanje krompirja, od tod tudi izraz, ki ga še danes tako pogosto uporabljamo.

Konec meseca tudi čas, ko se ga razveselijo tako odrasli kot naši najmlajši člani družine, saj z izrazovanjem buče pokažemo svojo kreativnost na 31. dan ko je "noč čarovnic". 

Običaj izrezovanja buč na noč čarovnic se je s popularno kulturo razširil predvsem iz ZDA, kamor so ga prinesli izseljenci z Irske in Škotske, le da so ti svoje svetilke tradicionalno izrezovali iz repe in se ob njih spominjali na umrle duše, ujete v vicah. Noč z 31. oktobra na 1. november se je tudi v Sloveniji v zadnjih letih uveljavila kot noč čarovnic. A njene korenine sežejo daleč nazaj, v keltske čase, ko so verjeli, da je 1. november začetek novega leta, na predvečer katerega pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter da naokoli letajo čarovnice. S sprejetjem krščanstva pa je postal All Hallows’ Eve ali dan vseh svetih, skrajšano Hallowe’en. 1. november je za Kelte pomenil prihod zime ter tako konec kot nov začetek večnega kroga. Dan pred tem so praznovali samahin, ki je veljal za eno izmed najbolj duhovnih noči v letu. Takrat naj bi bila tančica med svetovi najtanjša in duhovi naj bi lažje prestopali meje. V tem času naj bi bilo tudi najlažje komunicirati s predniki. Kelti so verjeli, da na ta dan duše tistih, ki so umrli med letom, potujejo v podzemlje. Tudi izrezovanje buč se je začelo pred nekaj desetletji. Sveče so vanje vstavili, da bi mrtvim osvetljevali pot skozi temo in jim olajšali pot v drugi svet.

Tudi če ne verjamete v tradicionalne običaje, vam bodo izdelovanje buč, sveče in vonj po bučni juhi ob toplih barvah sadežev, ki jih lahko uporabite za dekoracijo na kuhinjski polici, prinesli v dom toplino. Morda bo prvi november vendarle prinesel ohladitev in jo boste potrebovali, da boste lažje prešli skozi temne hladne dni.

Buča, v katero bomo izrezali režeči obraz, naj bo velika in čim bolj pravilne oz. simetrične oblike. Tudi če ni najbolj okrogla, bo še vedno lepo žarela, poskrbimo le, da bo stabilno stala; buča, ki se kotali naokoli s prižgano svečo v trebuščku, je nepraktična in nevarna. Za izdelavo potrebujemo le nož z ozkim in dolgim rezilom, s katerim bomo rezali, ter veliko žlico ali žlico za sladoledne kepice, s katero bomo izdolbli notranjost buče. Za manjše popravke bo primeren manjši nož, odlično pa se obnese tudi olfa nož, vendar previdno z njim, še posebej, če izrezujejo tudi otroci. Izberemo obraz (ali pa kakšen drug motiv, povezan s čarovnicami, duhovi in nasploh vsem strašnim), ki bo razsvetljeval dvorišče ali balkon.

Obstaja več sto vrst različnih buč, za izbiro buče za noč čarovnic pa je pomembno, da je buča čim bolj sveža, a s čvrsto skorjo. Tako boste lažje izdolbli njeno notranjost, pazite pa tudi na spodnjo stran buče, ki naj bo ploska, da se vam ne bo kotalila naokoli. Najprej izrežite pokrov – zgornji del buče s pecljem. Zarezo naredite pod večjim kotom (ne 90 stopinj), da bo pokrov ostal lepo prislonjen na bučo. Odstranite notranjost buče. Stena buče naj bo na sprednji strani nekoliko tanjša, da boste lažje vrezali oči, nos in usta, kar boste izrezovali pod kotom 90 stopinj. Ker boste v bučo položili svečo, lahko vaši stvaritvi izdelate tudi dimnik. Kje je najbolj primerno mesto za luknjo, boste ugotovili tako, da boste prižgali svečo, bučo pokrili s pokrovom in jo pustili nekaj minut. Na mestu, kjer bo buča počrnela, izdolbite luknjo. Če se bo buča čez nekaj dni zaradi sušenja nagubala, jo lahko za nekaj ur položite v kopel hladne vode.

Prebudite otroka v sebi in izrezite bučo po svoji domišljiji.

 

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih preko dostavne službe DPD dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 3,20.  Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe DPD ali dostavljalcu Pošte Slovenije z gotovino ali s plačilnimi in kreditnimi karticami ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  14 dni

  Garancija 14 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 14 DNEH nerabljenega in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za nakup registracija ni potrebna. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup